Tel: 015 257 0232 | E-mail: info@kopaltravel.nl

Oud & Nieuw in Praag


In Praag wordt Oud & Nieuw niet heel anders dan in de rest van de wereld gevierd. Zo staan vuurwerk en champagne centraal bij de festiviteiten. Waar familie erg belangrijk is in Tsjechië, vieren de Tsjechen Oud & Nieuw liever met vrienden.

Het wildst gaat het eraan toe op Staroměstské náměstí (het oude stadsplein), waar jongeren feesten tot in de kleine uurtjes. Ook steken mensen hier zelf vuurwerk af. De meeste gezelligheid vind je in de bars rondom dit plein. Clubliefhebbers kiezen voor een partyboot op de rivier of bezoeken één van de nachtclubs.

Verwonderen over vuurwerk
Doordat veel Tsjechen de stad verlaten voor oudejaarsavond, wordt het officiële vuurwerk pas op nieuwjaarsdag rond 18:00 uur afgestoken. Toch is er ook op nieuwjaarsavond veel amateur-vuurwerk te zien. Als u op één van beide dagen het vuurwerk wilt zien, zijn er een aantal opties:
- Ga naar één van de pleinen zoals Vaclavak (Wencelausplein) en Staroměstské náměstí;
- Kies voor een vrijer uitzicht vanaf één van de bruggen zoals Karlův Most (de Karelsbrug) en Most Legií (Legioenenbrug);
- Kijk met een adembenemend uitzicht vanaf de heuvels bij de Praagse Burcht en op Petřín in Malá Strana.

Sluit het jaar af in stijl
Waar sommigen het oude jaar graag afsluiten door wild te feesten, kiezen anderen liever voor een stijlvol uiteinde. Cultuurliefhebbers bezoeken oudejaarsavond of nieuwjaarsochtend een concert van de Česká Filharmonie in het Nationaal Theater. Oudjaar wordt dan afgesloten bij het Oudejaarsavond Gala in de Staatsopera van Praag.

Nieuwjaarsdag
Op 1 januari valt één van de nationale feestdagen van Tsjechië. Op die dag viert het land het uiteenvallen van Tsjechoslowakije. Deze dag wordt er ’s avonds ook vuurwerk afgestoken in de Tsjechische hoofdstad. Verder zijn er tradities rondom de eerste dag van het jaar. Op nieuwjaarsdag zorgt het eten van linzen bij de lunch voor een rijk nieuw jaar. Bestel geen gevogelte, want dat brengt juist ongeluk!

Er zijn talloze manieren om Oud & Nieuw in Praag te vieren, maar het begint met het huren van een appartement in Praag bij Kopal Travel!